Matterport PRO2

MSP mat_badge

Matterport is een Amerikaans tech bedrijf dat in 2011 is opgericht en inmiddels meer dan 200 werknemers heeft. Het ontwikkelt zijn eigen camera’s en software en heeft als doel de hele wereld virtueel toegankelijk te maken. De ontwikkelingen gaan erg snel: virtuele tours kunnen inmiddels in Google Street View verwerkt worden en de ontwikkeling van BIM (Bouw Informatie Model) gaat steeds verder. Zo kan bijvoorbeeld binnenkort een leeg huis gescand worden en door de samenwerking met BIMobjects® kan het huis gevuld worden met bestaande meubels om te kijken hoe dat allemaal staat.

Scannen kan iedereen die een account opmaakt bij Matterport en dus een Matterport PRO2 camera heeft of huurt. Deze zijn alleen nogal prijzig en het hebben van zo’n account is ook niet gratis. Dan is het handiger om Paul3D in te huren (Official Matterport Service Partner) die de dienst kan leveren en de tour kan maken.

Werking virtuele tour

Het gebouw wordt in stappen van ca. 1,5 meter gescand, op elk punt maakt de Matterport PRO2 camera 6 foto’s terwijl hij ronddraait. Ook wordt de ruimte opgemeten. Hij is via WiFi verbonden met een Ipad waar de scan wordt opgeslagen. Trappenhuizen en verdiepingen worden in de scan aangegeven, evenals ramen (ivm. het meten) en spiegels. De omgeving kan worden opgenomen met 360 graden foto’s. Wanneer het licht het toelaat kan de virtuele tour ook buiten doorgezet worden, maar dat is afhankelijk van een aantal externe factoren, zoals fel zonlicht.

De scan wordt, nadat deze helemaal is gefinetuned, verzonden naar Matterport waar hij wordt verwerkt tot een virtuele tour. Binnen ca. 24 uur is de virtuele rondleiding uitgewerkt.

Matterport is de host van deze virtuele tours, maar de maker bepaalt verder hoe hij eruit gaat zien. Deze kan  verwerkt worden tot een presentatie zoals de klant het wil. Er is een Doll house-versie beschikbaar, plattegronden, er kan een fotolint worden toegevoegd met overzichtsfotos. Ook de 360°-foto’s kunnen hier aan toegevoegd worden. Er kan een Guided tour worden toegevoegd waarmee je door het pand word geleid. Er kunnen Mattertags of labels worden toegevoegd. (Dit zijn informatiepunten, waar fotos, (YouTube)Filmpjes, URL’s of tekst kunnen worden toegevoegd. (vraagprijs, menukaarten, etc)).

Wanneer er aan de virtuele tour is gewerkt en punten zijn aangepast krijgt iedereen die de tour bekijkt die laatste versie te zien.

De VR tour kan ook “gevangen’ worden in een filmpje. Handig, want dat gaat bij je website, Instagram en Facebook gelijk draaien en krijgt aandacht. Alleen het interactieve aspect, wat juist de kracht van de virtuele rondleiding is, gaat verloren.

Wanneer de tour op Openbaar wordt gezet, kan iedereen die hem ziet hem ook weer makkelijk delen. De tour kan ook gesloten blijven, alleen zichtbaar voor de opdrachtgever. Handig bij bijvoorbeeld een nucleaire installatie of iets anders dat niet voor ieders ogen bestemd is.

De VR tour kan in Google Maps (Streetview) worden verwerkt, dan staat hij op de kaart.
Met de klant kan worden afgesproken of het volledige adres wordt toegevoegd aan de legenda van de tour.

Matterport Pro 2 stockfoto 1

Prijzen

De prijs van het scannen is deels afhankelijk van de plaats waar gescand moet worden.

De prijs is ook afhankelijk van de inrichting en indeling. Grote ruimtes zijn uiteraard sneller te scannen.

Een plattegrond in PDF met lengte- en breedtematen kost € 30,- inclusief BTW.

Voor architecten: Een Matterpak® kost ca. € 75,- inclusief BTW. Dit bestaat uit xyz-file (pointcloud), plafond en vloerafbeeldingen (orthofoto's) in PDF.

Hiernaast genoemde richtprijzen zijn per m2 en inclusief BTW*.

* Bij de basisprijs is hosting door de Matterport server voor het eerste jaar inbegrepen. Bij langdurige hosting zijn de kosten € 79,- inclusief BTW per jaar. Eventueel opzeggen uiterlijk 1 maand van te voren, gebaseerd op factuurdatum.

Richtprijzen Matterport scan*

Tot 100 m2
€ 2,50
€ 2,50
100-200 m2
€ 1,80
€ 1,80
200-300 m2
€ 1,20
€ 1,20
300-400 m2
€ 1,00
€ 1,00
400-500 m2
€ 0,90
€ 0,90
Meer dan 500 m2
€ 0,90
€ 0,90

BELLEN

(+31) (0) 651172783

Of WhatsApp mij met de knop rechtsonder in het scherm!

E-MAIL