Eerste Hulp voor Architecten

Ik kan een project scannen met de Matterport camera en/of met de Leica BLK360 laserscanner. Dit scannen levert een aantal waardevolle producten op. 

Matterport PRO2

MSP mat_badge

De virtuele tour en de OBJ- en xyz-bestanden: Om te beginnen is er de virtuele tour; voor restauratiewerk, monumenten of verbouwing onmisbaar voor de architect. De kwaliteit van de virtuele tour die Matterport levert en de manier waarop de foto’s “aan elkaar geknoopt” zijn is ongeëvenaard. Het project wordt in stappen van 1,5 tot 2,5 meter gescand. Dat scheelt voor de architect heel veel foto’s van de bestaande situatie maken en dus ook heel veel werkbezoeken.

Een virtuele tour kan op een telefoon, laptop, tablet bekeken en gedeeld worden. Ook spectaculair met een VR-bril. De hosting gebeurt door Matterport, dus je hoeft geen grote bestanden te bewaren.

Worden zeer dure laserscanners gewoonlijk gebruikt om gebouwen of terrein te scannen, de Matterport camera richt zich hoofdzakelijk op interieurwerk. Buiten kan ook, mits de zon niet te fel schijnt, maar dit levert niet veel bruikbare data op, wel foto’s. De geleverde data betreft dus voornamelijk het interieur. Wanneer voor tekeningen de buitenkant in beeld moet komen, wordt de Leica BLK360 gebruikt.

Bestanden worden op verschillende manieren aangeleverd, afhankelijk van de vraag.

Matterport levert de Matterpak™: Hierin zitten OBJ-bestand, veel colorplans in jpeg en een MTL-bestand. Deze worden gebruikt voor 3D-rendering. In de Autodesk Viewer kan deze héle Matterpak™ map geladen worden en wordt er een 3D-model gecreëerd dat deelbaar is naar anderen.

Daarnaast zit er in de Matterpak™ een .xyz-bestand. Dit is de pointcloud. Deze lever ik via Autodesk Recap in het gewenste bestandsformaat. Dat bestand kan dan geladen worden in Autocad, Revit, Archicad, Vectorworks of SketchUp. Daar is de functie Import Point Cloud voor. Matterport levert een geregistreerde pointcloud, dat houdt in dat alle beelden al aan elkaar gekoppeld zijn. De point cloud kan ook met de gratis Trimble Realworks Viewer bekeken worden.

Ook is het mogelijk om vloerplannen te bestellen. Deze worden in pdf geleverd met breedte- en lengtematen.
(Over toleranties later meer)

Leica BLK360

De Leica is een compacte laserscanner die nauwkeurige point clouds maakt, ook worden er foto’s gemaakt tijdens het scannen. Het scanbereik is ca. 60 meter; de scanafstanden zijn groter, ca. 15/18 meter maximaal. Er kan binnen en buiten gescand worden. Hiermee lever ik ook via Autodesk Recap een geregistreerde point cloud. Deze kan ook in de gratis Trimble Realworks Viewer bekeken worden. Het voordeel van Recap is echter dat de gemaakte 360 foto’s ook in de point cloud bekeken kunnen worden. Deze 3D point cloud viewers geven de mogelijkheid om modellen op te schonen, scanafstand in te stellen, het model op te delen in sectoren of verdiepingen, te meten, etc.

Ook bestandstransformatie is mogelijk met Recap: Recap exporteert in .rcs .rcp (Autodesk) .pts (SketchUp, Vector Works)  en E57 (Archicad,Vectorworks).

Programma’s als Recap of andere point cloudviewers  zijn een belangrijke aanvulling op de beeldvorming van een (ingewikkeld) project. Er is geen hosting zoals bij Matterport, en de bestanden zijn aanmerkelijk groter dan die van Matterport. 4 scans is ongeveer 1 GB data.

Verwachtingen en nauwkeurigheid

Wat mag je verwachten van het 3D-model en de point cloud? Vaak is het om een totaalbeeld te krijgen van een project met de virtuele tour, en een 3D-model dat als basis kan dienen voor nieuwe tekeningen.

De nauwkeurigheid van de Matterport scanner is ca. 10 cm op 10 meter (dus + of – 5 cm). Met de Matterport scan je veel over korte afstanden dus in de praktijk valt de fout wel mee. Wanneer ik met de Leica BLK360 kan scannen is dat 0,6 op 10 meter (voor beide: opgave leverancier en afhankelijk van de omstandigheden). Fel zonlicht of te weinig licht kan de meting beïnvloeden.

Voor het opmaken van een basistekening is de point cloud van Matterport soms genoeg, maar voor een nauwkeurige registratie van kamerafmetingen, vloerhoogtes, kozijnopeningen, verspringingen of de plaats van een spant of kolom is de BLK360 een betere keus. Alles staat in de point cloud en kan als onderlegger dienen voor het opzetten van een tekening. Maar om bijvoorbeeld kozijnen te gaan inmeten via de point cloud is wel een stap te ver. Deze worden in de praktijk toch altijd in het werk nagemeten, net als een nieuwe keuken of bijvoorbeeld een staalconstructie die met millimeters speling later wordt aangebracht. Al het werk dat door bijvoorbeeld onderaannemers wordt geleverd, zullen ze ook zelf willen opmeten, al is het alleen maar om de verantwoordelijkheid bij maatafwijkingen te verleggen.

BELLEN

(+31) (0) 651172783

Of WhatsApp mij met de knop rechtsonder in het scherm!