Eerste Hulp voor Architecten

Ik kan een project in 3D scannen met de Matterport camera en/of met de Trimble X7 laserscanner. Dit scannen levert een aantal waardevolle producten op. 

Trimble X7

De Trimble X7 laserscanner die nauwkeurige point clouds maakt, ook worden er foto’s gemaakt tijdens het scannen. Het scanbereik is ca. 80 meter; de scanafstanden zijn groter, ca. 15/18 meter maximaal. Er kan binnen en buiten gescand worden. Hiermee lever ik ook via Autodesk Recap Pro een geregistreerde point cloud. Deze kan ook in de gratis versie van Autodesk Recap, Trimble Realworks Viewer of Faro Scene LT bekeken worden. Deze 3D point cloud viewers geven de mogelijkheid om modellen op te schonen, te meten, etc.

De door mij opgeleverde pointclouds zijn in overleg opgeschoond en omgezet naar een bestandsformaat geschikt voor het door de architect gebruikte tekenprogramma.

Programma’s als Recap of andere point cloudviewers  zijn een belangrijke aanvulling op de beeldvorming van een (ingewikkeld) project. Er is geen hosting zoals bij Matterport, en de bestanden zijn aanmerkelijk groter dan die van Matterport. 2 scans is ongeveer 1 GB data.

IGuide Planix Pro

De IGuide scanner levert naast een virtuele tour ook goede plattegronden. Als PDF-document of als actief 2D- of 3D-model in je Floorplanner account.

Daarnaast wordt er een .fbx  bestand geleverd van elke verdieping, dat in tekenprogramma's van Autodesk, Archicad,  SketchUp of Vectorworks geïmporteerd en bewerkt kan worden.

Drie verdiepingen in een half uur ingemeten, daar kan geen meetlint tegenop.

Matterport PRO2

MSP mat_badge

De virtuele tour en de OBJ- en xyz-bestanden: Om te beginnen is er de virtuele tour; voor restauratiewerk, monumenten of verbouwing onmisbaar voor de architect. De kwaliteit van de virtuele rondleiding die Matterport levert en de manier waarop de foto’s “aan elkaar geknoopt” zijn is ongeëvenaard. Het project wordt in stappen van 1,5 tot 2,5 meter gescand. Dat scheelt voor de architect heel veel foto’s van de bestaande situatie maken en dus ook heel veel werkbezoeken.

Een virtuele rondleiding kan op een telefoon, laptop, tablet bekeken en gedeeld worden. Ook spectaculair met een VR-bril. De hosting gebeurt door Matterport, dus je hoeft geen grote bestanden te bewaren.

Worden zeer dure laserscanners gewoonlijk gebruikt om gebouwen of terrein te scannen, de Matterport camera richt zich hoofdzakelijk op interieurwerk. Buiten kan ook, mits de zon niet te fel schijnt, maar dit levert niet veel bruikbare data op, wel foto’s. De geleverde data betreft dus voornamelijk het interieur. Wanneer voor tekeningen de buitenkant in beeld moet komen, wordt de Trimble X7 gebruikt.

Bestanden worden op verschillende manieren aangeleverd, afhankelijk van de vraag.

Matterport levert de Matterpak™: Hierin zitten OBJ-bestand, veel colorplans in jpeg en een MTL-bestand. Deze worden gebruikt voor 3D-rendering. In de Autodesk Viewer kan deze héle Matterpak™ map geladen worden en wordt er een 3D-model gecreëerd dat deelbaar is naar anderen.

Daarnaast zit er in de Matterpak™ een .xyz-bestand. Dit is de pointcloud. Deze lever ik via Autodesk Recap in het gewenste bestandsformaat. Dat bestand kan dan geladen worden in Autocad, Revit, Archicad, Vectorworks of SketchUp. Daar is de functie Import Point Cloud voor. Matterport levert een geregistreerde pointcloud, dat houdt in dat alle beelden al aan elkaar gekoppeld zijn. De point cloud kan ook met de gratis Trimble Realworks Viewer bekeken worden.

Ook is het mogelijk om vloerplannen te bestellen. Deze worden in .pdf geleverd met breedte- en lengtematen. (Over toleranties later meer.)

Verwachtingen en nauwkeurigheid

Wat mag je verwachten van het 3D-model en de point cloud? Vaak is het om een totaalbeeld te krijgen van een project met de virtuele tour, en een 3D-model dat als basis kan dienen voor nieuwe tekeningen.

De nauwkeurigheid van de Matterport scanner is ca. 10 cm op 10 meter (dus + of – 5 cm). In de praktijk blijkt die grote marge erg mee te vallen. Wanneer ik met de Trimble X7 kan scannen is dat 2 mm op 10 meter (voor beide: opgave leverancier en afhankelijk van de omstandigheden).

Voor het opmaken van een basistekening is de point cloud van Matterport soms genoeg, maar voor een nauwkeurige registratie van kamerafmetingen, vloerhoogtes, kozijnopeningen, verspringingen of de plaats van een spant of kolom is de Trimble X7 een betere keus.

Alles staat in de point cloud en kan als onderlegger dienen voor het opzetten van een tekening. Maar om bijvoorbeeld kozijnen met een nauwkeurigheid van 1 mm in te gaan inmeten via de point cloud vind ik een stap te ver. Deze worden in de praktijk toch altijd in het werk nagemeten, net als een nieuwe keuken. Al het werk dat door bijvoorbeeld onderaannemers wordt geleverd, zullen ze ook zelf willen opmeten, al is het alleen maar om de verantwoordelijkheid bij maatafwijkingen te verleggen.

BELLEN

(+31) (0) 651172783

Of WhatsApp mij met de knop rechtsonder in het scherm!

E-MAIL